Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Od danas obavezno korištenje zimske opreme

| Istočno Sarajevo | Ponedeljak, 01. novembar 2021.

Policijska uprava Istočno Sarajevo podsjeća vozače motornih vozila, da je stupanjem na snagu novog Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima, od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila sljedeće godine na snazi obaveza korištenja zimske opreme izuzev motornih vozila na dva ili tri točka, četvorocikla, traktora na točkovima i traktora na gusjenicama.

Pod zimskim uslovima na putu podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i kada se snijeg nalazi na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu i kada je kolovoz zaleđen.

U skladu sa navedenim pravilnikom pod zimskom opremom podrazumjevaju se pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, ili pneumatici za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovim sa najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Policijski službenici PU Istočno Sarajevo će u narednom periodu vršiti pojačane kontrole vozila u pogledu ispunjavanja uslova za učestvovanje u saobraćaju, a posebno opremljenosti vozila sa zimskom opremom.

 Apelujemo na vozače da u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja poštuju zakonske obaveze, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim i opremljenim vozilom.