Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Prijedor učestvuje u kampanji „16 dana aktivizma“

| Prijedor | Petak, 26. novembar 2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, policijski službenici Policijske uprave Prijedoru učestvovali su danas u aktivnostima kampanje „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja koje su realizovane na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru u organizaciji Centra za socijalni rad Prijedor.

Osnovna prava žrtava rodno zasnovanog nasilja, mehanizam zaštite, te druge informacije o postupanju u slučajevima nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, sadržane su u promotivnom letku koji su subjekti zaštite prava žrtava nasilja i učesnici kampanje danas podijelili građanima, razgovarajući o ovoj problematici i ukazujući na značaj prevencije, ali i pravovremene prijave svakog oblika nasilja.

Imajući u vidu da je veći procenat osoba ženskog pola kao žrtava nasilja, kampanja „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja usmjerena je prvenstveno na zaštitu žena žrtava svih oblika nasilja i diskriminacije.

Podjsećamo da su predstavnici Policijske uprave Prijedor, Doma zdravlja, JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović“, Centra „Sunce“ i Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, 2010. godine potpisali Protokol o postupanju sa ciljem zaštite i zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja i da ovaj multisektorski tim upješno djeluje u ovoj oblasti u pogledu borbe protiv nasilja, ali i zaštite i zbrinjavanja žrtava.

Na području Policijske uprave Prijedor za deset mjeseci ove godine evidentirano je 117 krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici koja su počinjena na štetu 151 lica. Od ukupnog broja žrtava nasilja, u 112 slučajeva žrtve nasilja su osobe ženskog pola.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da svaki vid nasilja prijave pozivom na besplatan servisni broj 122, što mogu učiniti i anonimno.