Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Proslave ne smiju biti povod za nezakonitu upotrebu vatrenog oružja!

| Banja Luka | Ponedeljak, 29. novembar 2021.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka započeli su sa realizacijom kampanje „Budi oprezan - oružje nije igračka“, a koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tim povodom danas je na Trgu Krajine podijeljen promotivni materijal građanima, sa ciljem upoznavanja sa mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

S obzirom da nam predstoje praznici, želimo naglasiti da je upotreba vatrenog oružja na proslavama opasna, i da mogu nastupiti ozbiljne posljedice. Zakonom o javnom redu i miru, ko neovlašteno upotrijebi vatreno oružje, predviđena je novčana kazna od 400 KM – 1.200KM.

Na području PU Banjaluka od početka godine evidentirano je 18 prekršaja „Neovlaštena upotreba oružja“ i 36 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Policijski službenici PU Banjaluka će nastaviti sa navedenim aktivnostima do 31.12. tekuće godine, do kada i traje kampanja.

Apelujemo na građane da svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj 122.