Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Policijska uprava Banjaluka preduzela niz preventivnih aktivnosti povodom obilježavanja „16 dana aktivizma“

| Banja Luka | Utorak, 30. novembar 2021.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, policijski službenici Policijske uprave Banjaluka učestvovali su danas u aktivnostima kampanje „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja. Tim povodom su održani sastanci u prostorijama Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ i u prostorijama Centra za socijalni rad Banjaluka.

Sastanku u prostorijama Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ prisustvovalo je rukovodstvo Doma, predstavnici Fondacije Udružene žene i predstavnici PU Banja Luka. Na sastanku su dogovoreni  koraci za dalju saradnju u smislu organizovanja edukativnih radionica, a sve u cilju zaštite štićenika Doma od svih oblika nasilja sa akcentom na zaštitu od seksualnog nasilja i nasilja putem društvenih mreža.

Svi učesnici sastanka su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, te je usaglašeno da će se i u narednom periodu raditi kontinuirano na povećanju nivoa saradnje između institucija koje su nosioci ovih aktivnosti.

Takođe, jedan od zaključaka je da je potrebno da se sardanja odvija kontinuirano kroz sastanke stručnih timova, uključujući i tužilaštvo, u cilju što kvalitetnije implementacije Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je u prošloj godini pretrpio značane izmjene i dopune sa akcentom na zaštitu prava žrtve nasilja.

Policijska uprava Banjaluka još jednom apeluje na građane da svaki vid nasilja prijave pozivom na besplatan broj 122, što mogu učiniti i anonimno.