Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Održan radni sastanak u PU Banjaluka povodom kampanje „16 dana aktivizma“

| Banja Luka | Četvrtak, 02. decembar 2021.

Povodom kampanje „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja, danas je održan radni sastanak u prostorijama Policijske uprave Banjaluka, na temu: „Izazovi u praksi prilikom implementacije Zakona o zaštiti od nasilja u porodici sa akcentom na konkretne slučajeve koji su do sada zabilježeni u praksi“.

Na sastanku su učestvovali tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Igor Cimeša, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetsko – kliničkog centra Republike Srpske Nera Zivlak Radulović, predstavnici Centra za socijalni rad Banjaluka, Fondacije Udružene žene, Sigurne kuće, predstavnice Mreže žena Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i predstavnici PU Banjaluka.

Na sastanku je razgovarano o saradnji između institucija kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje, kao i o postupanju subjekata zaštite u slučajevima krivičnog djela „Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“.

Razgovarano je o konkretnim slučajevima iz prakse, analizirajući sve provedene mjere i radnje od strane svih subjekata zaštite s ciljem unaprijeđenja postupanja i iznalaženja najboljih i najefikasnijih modaliteta kako zaštite žrtve nasilja, tako i adekvatnog sankcionisanja počinioca.

Takođe, dogovorene su konkretne smjernice u cilju poboljšanja multisektorske saradnje, kao i nastavak saradnje između svih subjekata zaštite.

Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da svaki vid nasilja prijave pozivom na besplatan broj 122, što mogu učiniti i anonimno.