Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Policijske uprave Gradiška ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je 95,2%

| Gradiška | Srijeda, 26. januar 2022.

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za 2021. godinu. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je u protekloj godini na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano 420 krivičnih djela, što je za 9,4% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 384 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 401 krivično djelo ili 95,2%, dok je u istom periodu prethodne godine ukupno rasvjetljeno 366 krivičnih djela ili 95,3%

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 146 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 127 krivičnih djela ili 86,7%, dok su u istom periodu prethodne godine po nepoznatom izvršiocu evidentirana 142 krivična djela, od kojih su rasvjetljena 124 krivična djela ili 87,3 %.

Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je 40 krivičnih djela i 55 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge, a otkrivena je i jedna ilegalna laboratorija za uzgoj opojne droge, a 26 lica je lišeno slobode.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirana su 344 narušavanja javnog reda i mira što je za 33,8% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 520 narušavanja.

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 37,8 %, ali je smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima za 25%, kao i broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za jedno lice.

Policijski službenici uspješno su obezbijedili 99 javnih okupljanja i 481 sportsku priredbu.

Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, stanje javnog reda i mira je stabilno, te je i smanjen broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U toku 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 825 migranta, dok je u toku 2020. godine evidentirano 1566 migranata.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković je istakao da je u izvještajnom periodu evidentirano 427 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 31% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 619 prekršaja.

Ukupno je evidentirano 17.247 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 10,7% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 15.584 prekršaja.

Načelnik Trifković je dodao da su policijski službenici Policijske uprave Gradiška u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske u toku 2021. godine izvršili privremeno oduzimanje 28 vozila od višestrukih povratnika u vršenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te će i u narednom periodu nastaviti sa ovim aktivnostima.

Načelnik Škorić se ovom prilikom zahvalio svim novinarima na profesionalnoj saradnji, kao i objektivnom i blagovremenom izvještavanju o svim bitnim informacijana u prethodnom periodu, a sa željom da se takva saradnja nastavi i ubuduće.