Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Ministri Lukač i Cikotić potpisali Sporazum u vezi sa upućivanjem oficira za vezu BiH pri EUROPOL-u u Den Hag

| Banja Luka | Petak, 20. maj 2022.

 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić potpisali su danas Sporazum o uslovima i načinu obračuna i isplate plata, dodataka i naknada za oficira za vezu BiH pri EUROPOL-u u Den Hagu, a potpisivanju su prisustvovali direktor policije Siniša Kostrešević i imenovani oficir za vezu Aleksandar Stjepanović.

Ministar Lukač je rekao da je nakon šest godina od potpisivanja i ratifikovanja  Sporazuma o saradnji sa Europolom, danas potpisan Sporazum kojim se ispred MUP-a Srpske upućuje oficir za vezu u Europol. On je dodao je na ovaj način napravljen jedan veliki iskorak i otvorena nova vrsta saradnje koja će pomoći u sprovođenju međunarodnih akcija i saradnji sa svim evropskim policijskim agencijama.

Ministar Lukač je naveo da je Aleksandar Stjepanović prvi čovjek iz BiH koji će predstavljati sve policijske agencije  i policijske strukture BiH.

On je podsjetio da je u Ministarstvu bezbjednosti BiH, obezbjeđen prostor u kojem će biti Zajednička kontakt tačka, te da se nada da će biti preduzeti koraci kojima će se uspostaviti Zajednička kontakt tačka, u skladu sa potpisanim i ratifikovanim Sporazumom.

Ministar Cikotić je čestitao ministru Draganu Lukaču i oficiru za vezu sa Europolom Aleksandru Stjepanoviću i rekao da je ovo još jedna od važnih karika u lancu uspješnih  i korisnih poteza koje sigurnosne strukture u BiH čine, kako za unutrašnju sigurnost tako i za međunarodnu saradnju. 

Ministar Cikotić je rekao da će uskoro biti uspostavljena Zajednička kontakt tačka za saradnju sa Europolom.

Imenovani oficir za vezu s Europolom Aleksandar Stjepanović se zahvalio ministrima na odabiru i podršci, te dodao da njegovim odlaskom u sjedište Europola sve policijske agencije dobijaju priliku da učestvuju u zajedničkom radu i korišćenju alata u borbi protiv najtežih oblika organizovanog kriminala, kao i pristupe analitičkim projektima Europola i bazama podataka Europola, forenzičkim centrima i slično.