Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Kontrole teretnih motornih vozila u saobraćaju pokazale nedosljednosti

| Banja Luka | Ponedeljak, 23. maj 2022.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su 16.05. i 17.05.2022. godine na području policijskih uprava Bijeljina i Zvornik realizovali aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu radnog vrema i obaveznih odmora vozača teretnih motornih vozila.

U aktivnostima je kontrolisano 29 vozača teretnih motornih vozila i tom prilikom su kod osam vozača utvrđene nepravilnosti u pogledu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.

Kod četiri vozača utvrđeno je postojanje opasnih prekršaja, odnosno jedan vozač je sankcionisan prekršajnim nalogom u iznosu od 3.800 KM (prekršaji skraćenje sedmičnog i dnevnog odmora i prekoračenje neprekidne voznje), a tri vozača sa po 1.000 KM zbog prekršaja voznje bez digitalne kartice vozača, odnosno neposjedovanja dokaza o radnom vremenu za prethodnih 28 dana. Ostala četiri vozača su sankcionisana za prekršaje prekoračenja neprekidne voznje i skračenje dnevnog odmora. Za navedene prekršaje slijedi uručivanje prekršajnih naloga pravnim licima u iznosu od 5.000 KM i odgovornim licima u pravnom licu u iznosu od 1.000 KM.

Takođe, tokom kontrole kod jednog vozača utvrđena je zloupotreba potvrde o aktivnostima vozača, kao i digitalne kartice vozača, o čemu je obavještena Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, koja će preuzeti postupanje po navedenom predmetu.

Ministarstvo unutranjših poslova Republike Srpske provodiće i u narednom periodu pojačane aktivnosti u pogledu poštovanja radnog vremena i obaveznih odmora, te apeluje na vozače teretnih motornih vozial da poštuju odredbe Zakona o radnom vremenu i obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.