Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zbog alkoholisanosti iz saobraćaja isključena 43 vozača

| Banja Luka | Ponedeljak, 01. avgust 2022.

 

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 29./30.07.2022. godine, na putevima koji su u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, realizovali su pojačane aktivnosti kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i odnos vozač-pješak.

Policijski službenici su kontrolisali 930 učesnika u saobraćaju, od čega 909 vozača i 21 pješaka. Ukupno je izdato 155 prekršajnih naloga, od čega je 21 prekršajni nalog pješacima. Zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisana su 43 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača 28 vozača je sankcionisano zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 11vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a 3 vozačasuzadržana lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan je 1 „mladi vozač“, odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

Policijska uprava Banjaluka nastaviće sa sličnim aktivnostima i u narednom periodu, a sve sa ciljem podizanja svijesti o bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kako bi vlastitu sigurnost i sigurnost drugih građana podigli na što veći nivo.