Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda

| Foča | Ponedeljak, 15. avgust 2022.

 

           U prostorijama Policijske uprave Foča danas 15.08.2022. godine održana je konferencija za medije povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul sa uporednim pokazateljima iz 2021. godine  na kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave Kostović Velimir i inspektor Odjeljenja policije Vukadinović Marinko.

U  mjesecu junu evidentirana su 23 krivična djela što je za 43,8% više u odnosu na uporedni period, Od ukupnog broja krivičnih djela po poznatom počiniocu prijavnjeno je 20 krivičnih djela, dok su po nepoznatom počiniocu prijavljena dva  krivična djela.. Nadležnim tužilaštvima podnesen je 17 izvještaj protiv 22 lica.Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, evidentirana su 22 krivična djela opšteg kriminaliteta, jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog  kriminaliteta nije bilo evidentiranih krivičnih djela. Iz oblasti opšteg kriminaliteta  evidentirana su 22 krivičnih djela, od čega je najveći broj    ostalih krivičnih dijela opšteg kriminaliteta. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 108,7%, dok koeficijent  rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 200%. Nije bilo evidentiranih krivičnih djela sa najtežim posledicama.

S obzirom da je turistička sezona u toku imali smo veliki broj javnih skupova koji su prošli bez ikakvih incidenata.

Ukupno je evidentirano 17 slučajeva narušavanja javnog reda i mira što je  više za 21,4% u odnosu na prošlu godinu, kao i ukupan broj prekršaja javnog reda i mira kojih je bilo 20 što je za 5,3% više u odnosu na 2021. godinu. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica. U oblasti bezbjednosti saobraćaja  evidentirane su 44 saobraćajne nezgode što je za 6,4% manje u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja  34 su sa materijalnom štetom, tri sa teško povrijeđenim licem i sedam sa lakše povrijeđenim licem. Nije bilo nezgoda sa smrtno stradalim licima.

 Inspektor Odjeljenja policije istakao je da je u toku preventivna kampanja “#101 život“ koja ima za cilj promociju i poštovanje saobraćajnih pravila kako bi se uticalo na smanjenje broja smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama na putevima Republike Srpske, kao i broja saobraćajnih nezgoda uopšte.