Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U julu smanjen broj narušavanja javnog reda i mira

| Istočno Sarajevo | Četvrtak, 18. avgust 2022.

 
 U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za mjesec jul tekuće godine.
Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti na području Uprave ocjenio je kao stabilno i zadovoljavajuće. Nisu evdentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, kao ni saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima. Saradnja sa tužilaštvima je jako dobra, kao i sa republičkim i inspekcijskim organima i komunalnom policijom. U julu je sproveden niz preventivnih i represivnih akcija usmjerenih na podizanje stanja bezbjednosti na viši nivo i tako će biti i u narednom periodu.
 Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi oko 52% dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 84%.
 Registrovano je ukupno 49 krivičnih djela, podnesena su 43 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 54 lica, od kojih je sedam povratnika i osam  maloljetnih izvršilaca. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, 17 krivičnih djela je po nepoznatom počiniocu, od koji je 9 rasvijetljeno. Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 35 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podnesna su dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvu protiv tri lica, podnesena su četiri zahtjeva o pokretanju prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 28 prekršajnih naloga. Evidentirano je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta i podneseno četiri  izvještaja,  protiv šest lica.
Zabilježeno je u aprilu 25 narušavanja javnog reda i mira, što je za 39% manje nego u uporednom periodu prošle godine. Podnesena su četiri zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka, izdato 30 prekršajnih naloga. U strukturi prekršaja najčešći su vrijeđanje i tuča i fizički napad.
  Dogodilo se 58 saobraćajnih nezgoda. Nezgode sa poginulim licima nije bilo dok su registrovane četiri sa teže povrijeđenim licima i 18 sa lakše povrijeđenim licima. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta i prvenstvo prolaza. Iz saobraćaja je isključeno 132 vozača a njih 100 zbog vožnje pod uticajem alkohola.
 Napominjemo da je u toku preventivna kampanja pod nazivom „101 ŽIVOT“ koju sprovodi MUP RS s ciljem smanjenja broja poginulih na putevima RS u julu i avgustu, mjesecima kada je je bezbjednost svih učesnika u saobraćaju najugroženija.
Policjska uprava Istočno Sarajevo apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise štiteći na taj način svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.