Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području PU Banjaluka tokom jula 431 vozač isključen iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola

| Banja Luka | Srijeda, 24. avgust 2022.

U Policijskoj upravi Banjluka, 23.08.2022. godine, održana je redovna pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec jul 2022. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika PU Banjaluka Dragan Ćibić, načelnik Sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik sektora policije Tihomir Cvijić.

Na području Policijske uprave Banjaluka u mjesecu julu 2022. godine evidentirano je 158 krivičnih djela što je više za 9 % u odnosu na uporedni period 2021. godine kada je evidentirano 145 krivičnih djela. Ukupno je riješeno 127 krivičnih djela ili 79,4% a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 49 krivičnih djela ili 59,8%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su četiri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja kojima su obuhvaćena četiri osumnjičena lica. Zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno je sankcionisano 17 lica. U julu mjesecu tekuće odine oduzeto je 62,75 gr bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“, 99,27 gr zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Matruhuanu“, 85 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „Ekstazi“ i 6,33 gr amfetamina.

U mjesecu julu 2022. godine na području Policijske uprave Banjaluka ediventirano je 68 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 6,8%, u odnosu na uporedni period, kada su evidentirana 73 slučaja narušavanja javnog reda i mira. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Evidentirano je 355 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 1,9% dok su u uporednom periodu evidentirane 362 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama je jedno lice smrtno stradalo, dok su u uporednom periodu smrtno stradala dva lica. Teško je povrijeđeno sedam lica, što je manje za 65% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 20 teško porvijeđenih lica. Lakše je povrijeđeno 96 lica, što je više za 33,3% u odnosu na uporedni period kada su 72 lica lakše povrijeđena. Iz saobraćaja je isključeno 37 vozila, 467 vozača, od kojih je 431 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 20 zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 16.

Evidentirano je 67 požara, a u uporednom periodu je evidentirano 28 požara. U požarima je 1 lice smrtno stradalo.

Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće.