Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Tokom mjeseca avgusta rasvijetljeno 12 krivičnih djela iz prethodnog perioda

| Doboj | Četvrtak, 15. septembar 2022.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 15.09.2022. godine, održana u zgradi Policijske uprave Doboj, načelnik Uprave Slobodan Radinković ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće i stabilno.

U mjesecu avgustu 2022. godine, evidentirana su 64 krivična djela, što predstvalja smanjenje za 13,5% u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Razriješena su 72 krivična djela, od kojih je 12 krivičnih djela iz prethodnog perioda, što predstavlja da koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 94,7%.

U posmatranom mjesecu evidentirano je 58 krivičnih djela opšteg kriminaliteta što je za 10,8% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine (65). Rasvijetljeno je 57 krivičnih djela, od kojih je 12 krivičnih djela iz prethodnog perioda, odnosno koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 94,3%. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 89,5% i isti je povećan za 9% u odnosu na isti mjesec prethodne godine (80,5%).

U navednom mjesecu nije otuđeno nijedno motorno vozilo, a u istom mjesecu prošle godine otuđeno je jedno.

Tokom navedenog mjeseca nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništa. Nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 59 izvještaja kojim je obuhvaćeno 95 lica. Od toga jedanaest lica su povratnici u izvršenju krivičnog djela.

Otkriveno je jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta.

U posmatranom mjesecu evidentiran je 71 prekršaj iz oblasti Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.  Nadležnim sudovima podnesena su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručen 61 prekršajani nalog, sve protiv 65 lica.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirana je 81 saobraćajna nezgoda, a u istom mjesecu prethodne godine 85 (smanjenje za 4,7%). Evidentirane su dvije nezgode u kojima su smrtno stradala tri lica. U tri saobraćajne nezgode sa teže povrijeđenim licima tri lica su zadobila teške tjelesene povrede, a i ustom mjescu prethodne godine osam lica (smanjenje za 62,5%), dok je u 29 saobraćanih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima 52 lice zadobilo lakše tjelesne povrede (povećanje za 6,1%).