Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Sastanak Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Banja Luka

| Banja Luka | Petak, 16. septembar 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je danas sastanak Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima Banja Luka kojem je prisustvovao i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srpskoj i predstavnik OEBS-a, Kancelarija Banja Luka.

Na sastanku je razmatrana realizacija aktivnosti iz Akcionog plana Vlade Republike Srpske za suprotstavljanje trgovini ljudima 2020-2023. godina, te razgovarano važećim zakonskim rješenjima, o zaštiti žrtava trgovine ljudima, kapacitetima za smještaj žrtava trgovine ljudima, izradi procedura postupanja nadležnih subjekata tamo gdje one ne postoje i obukama koje će se realizovati u saradnji sa međunarodnim partnerima. 

Na sastanku su usvojeni sljedeći zaključci:

-           Kontinuirano sprovoditi obuke članova regionalnih monitoring timova,

-           Zajednični sprovoditi preventivne aktivnosti u narednom periodu,

-           Unaprijediti krivično gonjenje krivičnih djela trgovine ljudima i srodnih krivičnih djela, kao i zaštitu žrtava,

-           Razmotriti mogućnost unapređenja postojećih kapaciteta za smještaj žrtav

Regionalni monitoring timovi su koordinirajuće strukture osnovane radi unapređenja funkcionalnih veza između javnih tužilaštava, policije, inspekcije rada, ustanova socijalne zaštite i drugih nadležnih organa u Republici Srpskoj. U sastav timova imenovani su tužioci, policijski službenici, socijalni radnici i inspektori rada. Pored regionalnog monitoring tima Banja Luka postoje i timovi za Prijedor, Doboj, Bijeljinu, Istočno Sarajevo i Trebinje.