Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

U mjesecu oktobru stanje bezbjednosti zadovoljavajuće u svim segmentima rada

| Istočno Sarajevo | Petak, 11. novembar 2022.

 

 U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za mjesec oktobar tekuće godine.
Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti na području Uprave ocjenio je kao stabilno i zadovoljavajuće. Nisu evdentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti kao ni teža krivična djela poput razbojništva. Registrovana su dva krivična djela izazivanja opšte opasnosti, koja su rasvijetljena. Krađe motornih vozila nije bilo.  Evidentirano je 13 krivičniih djela po nepoznatom počiniocu, od kojih je 9 rasvijetljeno, tako da  rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi oko 64% dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 90%. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, kao ni saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.
 Registrovano je ukupno 50 krivičnih djela, podneseno 45 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 49 lica, od kojih je 20 povratnika u izvršenju.  Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 19 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podnesna su tri  izvještaja o počinjenom krivičnom djelu tužilaštvu, protiv četiri lica, podnesena tri zahtjeva o pokretanju prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 13 prekršajnih naloga. Evidentirano je jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i podnesen jedan  izvještaj protiv jednog lica. Ukupna materijalana šteta pričinjena izvršenjem ovog krivičnog djela iznosi oko 7.829 KM.
Zabilježeno je u oktobru 40 narušavanja javnog reda i mira, što je za 33,3% više nego u uporednom periodu prošle godine. Podneseno je osam zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka, izdato 37 prekršajnih naloga i sankcionisano 49 lica. U strukturi prekršaja najčešći su vrijeđanje, tuča i fizički napad.
Dogodilo se 50 saobraćajnih nezgoda ili za 7,4% manje nego u uporednom periodu. Registrovane su tri sa teže povrijeđenim, 17 sa lakše povrijeđenim licima i 30 sa materijanom štetom. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima na putu, odstojanje i prvenstvo prolaza. Iz saobraćaja su isključena 82 vozača, i privremeno oduzeta dva vozila od  višestrukih povratnika u činjenju prekršaja.
Registrovano je 1795 prekršaja iz oblasti saobraćaja.
Izvedene su tri regionalne i 35 lokalnih akcija kontrole u saobraćaju.
 Policijska uprava Istočno Sarajevo nastavlja i dalje da sprovodi svoje planske preventivne i represivne aktivnosti, u cilju podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo. Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, te da je posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove obavezno u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima.