Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Povodom krsne slave MUP-a Srpske predstavljena Monografija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (1992- 2022)

| Banja Luka | Četvrtak, 17. novembar 2022.

Ova monografija je veoma značajna, ne samo za policiju, već za Republiku Srpsku i opstanak srpskog naroda u njoj, izjavio je danas u Banjaluci ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tokom predstavljanja „Monografije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (1992- 2022)“.

Ministar Lukač je naglasio da je ovo djelo značajno upravo zato jer u suštini predstavlja nastanak, ali i istorijski razvoj ovog Ministarstva.

On je naveo da su kroz Monografiju pokušali da prikažu suštinu razvoja MUP-a Srpske, način na koji je kroz sve ove godine ispunjavao svoje obaveze, te mlade generacije koje ulaze u njegov sastav.

Ministar Lukač je još jednom istakao da je MUP prošao mnoga turbulentna vremena, dešavanja, ratno i poratno vrijeme, ali da i danas uspješno funkcioniše.
Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ovom prilikom je izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske bilo prvi, a danas je jedini garant bezbjednosti u Srpskoj.

Predsjednik Stevandić je čestitao ministru Lukaču i ljudima iz MUP-a za napor koji su uložili da ova Monografija ugleda svjetlost dana, napominjući da će generacije koje dolaze imati saznanje da su sazreli u državi u kojoj se neko brinuo o tome da dokumentuje ono što vrijedi sjećanja.

On je naglasio da ima posebnu emociju jer je tokom rata imao priliku da nosi uniformu MUP-a Republike Srpske.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su Policija i MUP Srpske radili i na formiranju, ali i na tome da u izazovnim vremenima očuvaju Srpsku.

Predsjednik Akademije Kuzmanović je rekao da će ova monografija dati veliki doprinos razvoju institucija Republike Srpske.

Član Uređivačkog odbora načelnik Uprave za policijsku obuku Mile Šikman rekao je da se Monografija sastoji iz dva dijela - uvodnog i glavnog, da ima 308 stranica, 340 fotografija i više od 50 šema i grafičkih prikaza.

Prema njegovim riječima, to je dokument koji na naučno provjerljiv način prikazuje razvoj MUP-a Republike Srpske u proteklih 30 godina.

Promociji Monografije prisustvovao je i predsjednik Vlade Radovan Višković, članovi ANURS, predstavnici MUP-a Srpske, ugledni istoričari i naučni radnici.
Monografija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 1992-2022. obrađuje nastanak i razvoj MUP-a kroz nekoliko perioda, te Policiju Republike Srpske danas, sa vizijom budućnosti.