Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela „Krađa“ iznosi 100%

| Doboj | Petak, 18. novembar 2022.

 

 Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 18.11.2022. godine  održana u Policijskoj upravi Doboj,  zamjenik načelnika Predrag Lazić je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.
            U mjesecu oktobru 2022. godine evidentirano je ukupno 79 krivičnih djela što je za  24,8%  manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine (105). Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 85,5%, dok stepen rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,7%.
            Tokom oktobra mjeseca evidentirano je 30 krivičnih djela protiv imovine, odnosno 43,5% u odnosu na ukupan broj učinjenih krivičnih djela, što predstvalja smanjenje za 31,8% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.
            Nadležnom tužilaštvu podneseno je 66  izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 105 lica. Od toga, 28 lica su povratnici i četiri maloljetnici u izvršenju krivičnog djela.
            Otkrivena su dva  krivična djela  iz oblasti privrednog kriminaliteta, a u istom mjesecu prethodne godine 18.
Tokom navedenog mjeseca nije bilo evidentiranih otuđenja motornih vozila.
U navedenom periodu je evidentirano jedno razbojništvo po nepoznatom izvršiocu i isto je rasvijetljeno.  
            U posmatranom mjesecu evidentirano je 55 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru. Nije zabilježen niti jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira u kome je učestvovalo više od pet lica.
            U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 86 saobraćajnih nezgoda a u istom mjesecu prošle godine 105 (smanjenje za 18,1).  Nije evidentirana nijedna nezgoda sa poginulim licima dok se u istom mjesecu prethodne godine dogodilo  pet saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo pet lica.   Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 119 vozača. Lišeno je slobode zadržavanjem 30 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola   i opojnih droga.