Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U oktobru ukupna riješenost krivičnih djela 80,5%

| Banja Luka | Petak, 18. novembar 2022.

 

 

U Policijskoj upraviBanjluka,18.11.2022. godine,održana je redovna pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec oktobar 2022. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banjaluka Miloš Brkić, načelnik sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik sektora policije Tihomir Cvijić.

Na području Policijske uprave Banjaluka u mjesecu oktobru tekuće godine  evidentirano je 168 krivičnih djela što je manje za 6,1 % u odnosu na uporedni period 2021. godine kada je evidentirano 179 krivičnih djela.Ukupno je riješeno 136 krivičnih djela ili 80,5%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 46 krivičnih djela ili 58,2%.  U posmatranom periodu je prijavljeno 17 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%.  U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su četiri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja kojima su obuhvaćena tri osumnjičena lica, dok je zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno sankcionisano 35 lica.

U  posmatranom perioduna području Policijske uprave Banjaluka evidentirana su 94 slučaja narušavanja javnog reda i mira, više za 4,4%, u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 90 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Evidentiran je jedan slučaj  narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Evidentirane su 384 saobraćajne nezgode, što je više za 11,6%, dok su u uporednom periodu  evidentirane 344 saobraćajne nezgode. U ovim saobraćajnim nezgodama tri lica su smrtno stradala, što je više za 50% u odnosu na uporedni period, kada su smrtno stradala dva lica. Iz saobraćaja su isključena 32 vozila i 330 vozača, od kojih je 301 vozač zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, pet vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga, devet zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga petnaest.

Policijska uprava Banjaluka uspješno je obezbjedila 28 javnih okupljanja i 197 sportskih priredbi, od kojih su dvije sa povećanim rizikom.

Imajući u vidu navedeno,stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće.