Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Grada Banjaluka sankcionisan 51 vozač zbog alkoholisanosti

| Banja Luka | Ponedeljak, 28. novembar 2022.

 

 

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, 26./27.11.2022. godine, na području Grada Banjaluka, sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kojom prilikom su izdali 59 prekršajnih naloga.

 Policijski službenici su kontrolisali i izvršili alkotestiranje 86 učesnika u saobraćaju. Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisan je 51 vozač, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog boroja sankcionisanih vozača, 26 vozača je sankcionisano zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, petnaestvozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, a osam vozačajezadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg. Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisan je jedan „mladi vozač“, odnosno vozač mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Evidentirano je sedam ostalih prekršaja.

Policijski službenici Policijske stanice Banjaluka Centar, 26.11.2022. godine oko 23,25 časova u ulici Solunska, Grad Banjaluka, izvršili su kontrolu putničkog vozila kojim je upravljalo lice M.B. iz Banjaluke. Navedeno lice je lišeno slobode jer je izvršenim ispitivanjem utvrđeno prisustvo 3,06 g/kg alkohola u organizmu.

Policijski službenici Policijske stanice Potkozarje, 27.11.2022. godine oko 02,00 časa na magistralnom putu M1 – 108 u mjestu Ramići, Grad Banjaluka, izvršili su kontrolu putničkog vozila kojim je upravljalo lice N.R., dok se kao suvozač u vozilu nalazilo lice M.S., oba iz Banjaluke. Lice N.R. je lišeno slobode jer je izvršenim ispitivanjem na prisustvo opojnih droga, utvrđeno prisustvo opojne droge „THC – 10“ u organizmu, dok je lice M.S. lišeno slobode zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga. Naime, kod lica M.S. su pronađene dvije pvc vrećice u kojima se nalazila zelena biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Marihuanu“ ukupne bruto mase 4,16 gr.  

Policijska uprava Banjalukaapeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.