Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Ukupna riješenost krivičnih djela u novembru 87%

| Banja Luka | Četvrtak, 15. decembar 2022.

 
U Policijskoj upraviBanjluka,15.12.2022. godine,održana je redovna pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec novembar 2022. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika PU Banjaluka Dragan Ćibić, načelnik sektora kriminalističke policije Jovan Stojičić i načelnik sektora policije Tihomir Cvijić.
Na području Policijske uprave Banjaluka u mjesecu novembru tekuće godine  evidentirana su 153 krivična djela što je više za 8,5 % u odnosu na uporedni period 2021. godine kada je evidentirano 141 krivično djelo.Ukupno su riješena 134 krivična djela ili 87%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 51 krivično djelo ili 71,8%.  U posmatranom periodu je prijavljeno 14 krivičnih djela protiv života i tijela i rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 100%.  U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkrivena su 3 krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena 3 izvještaja kojima su obuhvaćena 3 osumnjičena lica, dok su zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno sankcionisana 22 lica.
posmatranom perioduna području Policijske uprave Banjaluka evidentirana su 92 slučaja narušavanja javnog reda i mira, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.
Evidentirano je 377 saobraćajnih nezgoda, što je više za 8,6% u odnosu na  uporedni period kada je evidentirano 347 saobraćajnih nezgoda. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licma i materijalnom štetom. Teško su povrijeđena četiri lica, što je manje za 69,2% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano trinaest teško povrijeđenih lica. Iz saobraćaja je isključeno 40 vozila i 246 vozača, od kojih 223 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, pet vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga, devet zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga devet.
Policijska uprava Banjaluka uspješno je obezbjedila 21 javno okupljanje i 159 sportskih priredbi, od kojih su tri sa povećanim rizikom.
Imajući u vidu navedeno,stanje bezbjednosti na području Policijske uprave se cijeni kao zadovoljavajuće.
Građanima je upućen apel da u vrijeme praznika ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i da se uzdrže od nezakonite upotrebe oružja, kako bi praznike proveli na miran i dostojanstven način, a PU Banjaluka će u narednom periodu preduzeti niz preventivnih i represivnih aktivnosti, pogotovo u vrijeme praznika, kako bi iste proveli u bezbjednom okruženju.