Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Promocija Srednje škole unutrašnjih poslova u Istočnom Sarajevu

| Istočno Sarajevo | Utorak, 23. maj 2023.

 

Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo su danas sa predstavnicima Uprave za policijsku obuku upoznali srednjoškolce sa ovog područja sa mogućnostima upisa u Srednju školu unutrašnjih poslova, kao i drugim detaljima koji se odnose na način školovanja.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je da je MUP Republike Srpske obezbijedio sve potrebne materijalno-tehničke, finansijske i kadrovske uslove za početak rada Srednje škole za unutrašnje poslove. On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 30. marta osnovala Javnu ustanovu Srednja škola unutrašnjih poslova, a u školskoj 2023/2024. godini ova škola vršiće prepis učenika iz drugih razreda srednjih škola u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova.

„Mi smo danas ovdje taktičkom vježbom i prikazom materijalno-tehničkih sredstava pokušali približiti svim zainteresovanim učenicima srednjih škola sa područja Sarajevsko-romanijske regije šta znači biti policajac. Učenici nakon završene Srednje škole unutrašnjih poslova stiču određena neophodna znanja za obavljanje posla policijskog službenika i zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu“ rekao je zamjenik Kušić. On je dodao da je posao policijskog službenika jako odgovoran i častan, te da je njihov zadatak isključivo čuvanje života i bezbjednosti građana Republike Srpske i same Srpske.

Takođe, istakao je da je on bivši učenik Srednje škole za unutrašnje poslove, koju je završio prije 26 godina kao jedan od najbljih učenika u generaciji. „Smatram da se u toj školi stiču posebena znanja, postaje se kompletna ličnost, stiču određene vještine, ali i grade prijateljstva koja traju cijeli život“ rekao je.

Načelnik Odjeljenja za policijsku obuku na Policijskoj akademiji Banjaluka Aleksandar Miladinović istakao je da je sjedište novoosnovane Srednje škole unutrašnjih poslova u Zalužanima, a postoje dva opšta uslova za upis, a to je da učenik ima završena dva razreda bilo koje srednje škole i da nema 18 godina.

„Škola je internatskog tipa i učenicima su obezbijeđeni smještaj, ishrana, uniforma, udžbenici i sva potrebna nastavna oprema. Imamo pretpostavku da će biti 150 učenika, oba pola, u jednoj klasi“, istakao je načelnik Miladinović.

Pripadnici Jedinice žandarmerije PU Istočno Sarajevo izveli su danas taktičko-pokaznu vježbu za srednjoškolce.