Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Kampanjom „Rastimo sigurno“ do veće bezbjednosti djece

| Bijeljina | Četvrtak, 25. maj 2023.

 

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina održali su danas predavanje učenicima drugog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ o tome kako da se ponašaju prilikom dolaska u školu ili u slučaju da se izgube, u okviru kampanje „Rastimo sigurno“, a povodom Međunarodnog dana nestale djece.

Policijski službenici su učenicima ukazali na bezbjedno kretanje od kuće do škole, te na koji način da postupe u slučaju da im nestane drug ili drugarica.

U pronalazak nestalog djeteta i djeteta za koje se sumnja da je oteto uključene su kompanije koje upravljaju društvenim mrežama, mediji, građani. Osim fotografija i podataka koje o nestalom izbacuju, dobija se i informacija o kritičnoj lokaciji.

Danas je  održano predavanje djeci drugih razreda jer ih roditelji dovode u školu do trećeg razreda, a onda idu sami.

Ovim edukacijama pripremamo  djecu za septembar, za treći razred, da znaju kako da se ponašaju, s kim mogu da idu, ko treba da dođe po njih, a ako su sami upozorili smo ih s kim treba da idu od kuće do škole i obrnuto.

Djeca ne treba da komuniciraju na ulici sa nepoznatima, ne treba da se kreću van grupe i ako imaju mogućnost treba da idu do škole sa drugom ili drugaricom. Ne treba da napuštaju školsko dvorište bez nadzora, a ako ga napuštaju obavezno da traže odobrenje nastavnika.

Preventivna kampanja "Rastimo sigurno" realizuje se povodom 25. maja - Međunarodnog dana nestale djece.