Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Nedozvoljeno korištenje autorskih prava

| Doboj | Četvrtak, 18. novembar 2010.

Policijski službenici Policijske stanice Petrovo, na osnovu pribavljene naredbe Suda BiH, danas su izvršili pretres na tri lokacije na području opštine Petrovo, prilikom čega su pronađeni i izuzeti predmeti, za koje postoji osnov sumnje da su korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Prilikom  pretresa kuće koju povremeno koristi K.R., sa prebivalištem u Banja Luci, pronađen je izuzet: laptop, kolor štampač i 600 komada „piratskih“ nosača slike i zvuka.

Prilikom pretresa kuće i ugostiteljskog objekta vlasništvo N.J., pronađeno je i izuzeto 297 komada „piratskih“ nosača slike i zvuka.

Nad N.J. je izvršena kriminalistička obrada, a K.R. danas se nije nalazio u mjestu boravka, pa će kriminalsitička obrada nad navedenim licem biti izvršena naknadno. Po dokumenotvanju, protiv N.J. i K.R. Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

            Navedene aktivnosti provedene su nakon prethodno prikupljenih operativnih saznanja i informacija o licima koja su, bez odobrenja autora, neovlašteno držali, umnožavali i stavljali u promet autorska djela, u vidu zvučnih i video sadržaja pohranjenih na kompjuterske formate DVD i CD.