Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Projekat MUP RS

| Banjaluka | Petak, 19. novembar 2010.

On je podsjetio da je Vlada RS utvrdila Strategiju borbe protiv korupcije, na osnovu koje su sve institucije bile dužne da utvrde akcioni plan za borbu protiv korupcije, što je MUP i učinio.
Ministar Čađo je u pauzi naučnog skupa "Metodologija izgradnje sistema integriteta u institucijama na suzbijanju korupcije" rekao da je ovaj skup jedan u nizu koraka u realizaciji akcionog plana koji treba da dovede do konstituisanja plana integriteta institucije odnosno MUP-a, za borbu protiv korupcije.
"Duboko smo uvjereni da će ovako seriozno urađeni projekat i akcioni plan u konačnici imati tako definisan plan integriteta odsnosno odgovornosti, koji će moći da posluži kao jedna vrsta matrice za sve ostale insitucije", rekao je ministar Čađo.
Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da je MUP RS, za razliku od drugih agencija, uradio više suzbijanjem korupcije u vlastitim redovima, bavio se pitanjem nelegalnih privatizacija, poput privatizacije zemljišta zemljpradničkih zadruga, određenih objekata koji su pripadala "Željeznicama RS" i pojedinih objekata u inostranstvu, koje su pripadale firmama iz RS.

"Bavili smo se i istragom zloupotrebe donatorskih sredstava, a najveća je u vezi sa donacijama za Istočno Sarajevo", dodao je direktor Vasić.
On je kazao da policija RS nije u potpunosti zadovoljna učinjenim u borbi protiv korupcije, jer još ima prostora za uspješnije djelovanje da bi narod shvatio da ima još prostora, poput korupcije u oblasti zdravstva, školstva, penzionisanja.
Nosilac ovog projekta načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Milan Šikman rekao je da je istraživanje pokazalo da je veoma visok procenat građana spreman da se suprotstavi korupciji.
"Naš cilj je da korupciju učinimo visokorizičnom pojavom sa malom zaradom. To možemo učiniti samo kroz sistemski pristup, odnosno sistem društvene odgovornosti. Na taj način krupcija neće biti poželja djelatnosnjt", ocijenio je Šikman.
On je istakao da je to dug proces i da se za godinu dana ne može očekivati stvaranje društvenog integriteta i epohalnog napretka, ali da je riječ o nepovratnom procesu u kojem vrijeme treba da učini svoje.