Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Tokom pretresa pronađen i izuzet veći broj falsifikovanih diploma i svjedočanstava

| Doboj | Petak, 19. novembar 2010.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj, na osnovu pribavljenih naredbi nadležnih osnovnih sudova, danas su na više lokacija na području opština Doboj, Teslić i Modriča izvršili pretrese kuća, stanova, pomoćnih objekata i putničkih motornih vozila, prilikom čega su pronašli i izuzeli veću količinu falsifikovanih i bjanko obrazaca diploma i svjedočanstava o završenom srednjem obrazovanju, te predmete za koje postoji osnov sumnje da su korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela Falsifikovanje isprave.

 Na osnovu pribavljenih naredbi Osnovnog suda Teslić i Osnovnog suda Doboj, na području opštine Teslić izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata, a u Doboju i pretres stana i putničkog motornog vozila vlasništvo T.T. iz Doboja, prilikom čega je pronađen veći broj sačinjenih i „ovjerenih“ falsifikovanih diploma i svjedočanstava srednjih škola iz Doboja, veći broj bjanko obrazaca diploma i svjedočanstava o završenom srednjem obrazovanju, pečati sa otiskom srednjih škola iz Doboja, jedan štambilj za ovjeru duplikata dokumenata, indigovano jastuče, komplet numerator za ukucavaljnje brojeva i slovni numerator.

Na osnovu pribavljene naredbe Osnovnog suda Modriča i Osnovnog suda Doboj, policijski službenici Sektora kriminalističke policije CJB Doboj i PS Modriča, danas su na području opštine Modriča izvršili pretres vikendice, a u Doboju i pretres stana i putničkog motornog vozila  vlasništvo S.M. iz Doboja,  prilikom čega je pronađen i izuzet veći broj bjanko diploma i svjedočanstava za srednju školu, više komada „ovjerenih“ punomoći, više komada uvjerenja o završenim srednjim školama iz Doboja i Dervente, više komada bjanko uvjerenja sa memorandumom jedne mjesne zajednice iz Doboja, indigovano jastuče i tinta za pečat, te više komada vojne municije.

Za navedena lica postoji osnov sumnje da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, sačinjavali lažne isprave za druga lica.

 

Nad T.T. i S.M. izvršena je kriminalistička obrada, a nakon dokumentovanja protiv navedenih lica, Okružnom tužilaštvu Doboj biće proslijeđeni izvještaji o izvršenim krivičnim djelima Falsifikovanje isprave.