Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Provedena akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnog pojasa i prevoza djece u vozilu

| Banjaluka | Petak, 28. decembar 2012.

U sklopu plana rada za mjesec decembar 2012. godine policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka su u vremenskom periodu od 14.12.2012. do 25.12.2012. godine proveli akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnog pojasa (vozač, suvozač i ostali putnici) i prevoz djece u vozilu.

U ovoj akciji kontrolisano je ukupno 1547 vozača, 187 suvozača i 97 ostalih putnika (od čega 59 djeca). Zbog počinjenih prekršaja iz člana 34. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja Bosne i Hercegovine (ne korišćenje bezbjednosnog pojasa od strane vozača i drugih lica koja se prevoze vozilom za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu) izdato je ukupno 993 prekršajnih naloga, od čega 946 vozačima, 35 suvozačima i 12 ostalim putnicima. Zbog počinjenih prekršaja iz člana 34. stav a. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja Bosne i Hercegovine (ne korišćenje sigurnosnih sjedalica za prevoz djece u vozilu) vozačima je izdato 23 prekršajnih naloga.

Pomenuta akcija imala je za cilj bezbjednosti vozača, suvozača, putnika i djece u vozilima, kao učesnika u saobraćaju, ali i podsjećanje da poštovanjem saobraćajnih propisa i oprezom prilikom kretanja u saobraćaju u najvećoj mjeri doprinosite svojoj bezbjednosti. Sa pomenutim akcijama nastaviće se i u narednom periodu.