Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Podnešena prva dva izvještaja za nezakonitosti počinjene u Fabrici glinice "Birač" u Zvorniku

| Banjaluka | Petak, 13. septembar 2013.

U okviru istrage koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske vodi o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem fabrike glinice „Birač“ a.d. Zvornik i drugih preduzeća iz sastava „Birača, Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je danas Specijalnom tužilaštvu RS dva izvještaja

Prvi izvještaj podnesen je protiv:

MINDAUGAS KAZAKEVIČIUS, direktora preduzeća Alumina d.o.o., Zvornik i RIMANTAS BALSYS,  direktor preduzeća Mehanika  d.o.o. Zvornik zbog postojanja osnova sumnje da su učinili  krivično djelo ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja''.

MARTYINAS UGIANSKIS, predsjednik Upravnog odbora Fabrike glinice Birač a.d. Zvornik i Mehanike doo Zvornik, Alumine doo Zvornik i Birač Energa doo Zvornik, VIRGINIUS VAJEGA i OKSANA KAVTUN, članovi Upravnih odbora pomenutih preduzeća se sumnjiče da su počinili krivična djela ''Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava''.

Mindaugas Kazakevičius je u svojstvu direktora preduzeća „Alumina“ d.o.o., Zvornik 07.12.2012. godine u Banjaluci u namjeri pribavljanja imovinske koristi „AB Ukio bankas“ Litvanija iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja, te suprotno Zakonu o privrednim društma, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara Fabrike glinice „Birač“ a.d. Zvornik raspolagao imovinom velike vrijednost i potpisao Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist „AB Ukio bankas“, Litvanija, radi obezbjeđenja potraživanja koje „Ukio banka“ ima prema preduzeću „Birač Europe“ u Litvaniji.

Ovim je oštetio preduzeće Alumina doo Zvornik u iznosu od 62,448 miliona KM. 

Rimantas Balsys  u svojstvu direktora preduzeća „Mehanika“  d.o.o. Zvornik, ovlastio Gordana Vukovića da 07.12.2012. godine u Banjaluci, s ciljem  pribavljanja imovinske koristi „AB Ukio bankas Litvanija“ u ime direktora „Mehanike“ d.o.o., bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara Fabrike glinice „Birač“ a.d. Zvornik, suprotno Zakonu o privrednim društvima, raspolaže imovinom velike vrijednost i  potpiše Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist „AB Ukio bankas“, Litvanija

Ovim je načinjena šteta preduzeću „Mehanika“ d.o.o. Zvornik u iznosu od 1,897 miliona KM.

Ostala lica koja se terete ovim izvještajem, sumnjiče se da su  u svojstvu članova Upravnog odbora pomenutih preduzeća, potpisali odluke Upravnog odbora „Alumine“ , „ Mehanike“, Fabrike glinice „Birač“ i Odluku Upravnog odbora „Birač Energo“,  kao i zapisnike sa sjednica upravnih odbora na kojima su navodno donesene navedne odluke, a koje uopšte nisu održane.

Drugi izvještaj se odnosi na ugovor preduzeća „Baltio stiklas“- „Alumina“  i tereti

MINDAUGASA KAZAKEVIČIUSA, direktora preduzeća Alumina d.o.o., Zvornik da je učinio  krivično djelo ''Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja''.

VIRGINUS VAJEGA, direktora Fabrike Glinice Birač a.d. Zvornik

učinio krivčno djelo  ''Oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca''.

KAZAKEVIČIUS  je u svojstvu direktora preduzeća „Alumina“ d.o.o., Zvornik u Kaunasu prekoračio granice svojih ovlašćenja te bez Odluke Skupštine Alumine d.o.o. potpisao Dopunski ugovor (Novaciju).

Prama ovoj dopuni, obaveza preduzeća „Baltiojos Stiklas“ da uplati avans preduzeću „Alumina“ za opremanje nove proizvodne linije staklene ambalaže u iznosu od 14,6 miliona evra zamjenjuje obavezom „Baltijos Stiklasa“ da preduzeću „Alimina“  ova sredstva uplati kao zajam.

Zatim je u periodu od 02.11.2011. godine do 21.12.2011. godine  novčana sredstva dobijena po osnovu zajma putem povezanih preduzeća uplatio  preduzećima u Litvaniji „E Way LLC“,„AB Balkan investu „AB Kauno tiekimas Filiasa“ ,„AB Kuno Tiekimasu“, „UAB Balkan investu“, „AB kauno tiekimsu Filijals i „Viwside Market inc“.

Ovim je oštetio preduzeće „Alumina“  u iznosu od 13.660 miliona evra, kao i povjerioce (domaća državna i privatna pravna lica) prema kojima je preduzeće “Alumina” u tom periodu imalo neizmirenih obaveza u iznosu od 11,502.miliona KM. 

Dugovanja preduzeća Birač a.d. Zvornik u tom periodu prema domaćim državnim i privatnim pravnim licima iznosila su 46.967 miliona KM, od čega je dug prema „BH gasu“ iznosio 13,058 miliona KM,  prema Vladi Republike Srpske – Ministarstvu finasija po reprogramu duga je iznosio 10,454 miliona KM, dug za doprinose na lična primanja iznosio je 2,461 miliona KM, doprinos za PIO iznosio je 2,655,miliona KM, dok je dug za doprinose za zdravstvo iznosio 1,082 miliona KM i dr. 

U ovom predmetu postoje osnovi sumnje u pranje novca od strane odgovornih lica preduzeća „Baltio Stisklas“ i odgovornih lica „UBIG grupe“, što će biti predmet daljih provjera putem Interpola u Litvaniji.