Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

Najave


U sklopu realizacije  kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Vozite oprezno – ljetujte bezbrižno“, koju je podržala i Policijska misija EU u BiH, pripadnici CJB Banja Luka će u narednim danima, tokom redovne kontrole učesnika u saobraćaju, istima podijeliti promotivni materijal-letke koji sadrže korisne savjete za bezbjednu vožnju i upozorenja za odgovorno ponašanje prema drugim učesnicima u saobraćaju.   Ova preventivna akcija ima za cilj da se građani, koji se spremaju na godišnje odmore, upozore na opreznu vožnju kako ne bi ugrozili svoj, ali ni živote drugih učesnika u saobraćaju.   Leci sadrže konkretna upozorenja na najrizičnije situacije u saobraćaju koje predstavljaju nejčećše uzročnike saobraćajnih nesreća, kao što su brzina kretanja, poštovanje svjetlosnih saobraćajnih znakova, korištenje mobilnog telefona prilikom vožnje, vožnja pod uticajem alkohola i psihotropnih supstaci, do nužnosti poštovanja prava i zaštite pješaka i djece u saobraćaju. Na putevima koji su u nadležnosti našeg Centra, tokom prvih šest mjesec tekuće godine, evidentirano je 2 420 saobraćajnih nezgoda  ili smanjenje od 6,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Od navedenog broja saobraćajnih nezgoda 28 je sa poginulim, 106 sa teško i 352 sa lakše povrijeđenim licima, kao i 1934 sa materijalnom štetom. Saobraćajne nezgode sa poginulim licima su u padu za 20% u odnosu na uporedni period, sa teško povrijeđenim licima za 20,3%, a sa lakše povrijeđenim licima za 11,8%, dok je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom u padu za 4,3%. Ukupno je u saobraćajnim nezgodama nastradalo 715 lica, od kojih je 32 smrtno stradalo, 124 teško i 559 lakše povrijeđeno.   Podjelu navedenih letaka izvršiće pripadnici svih Policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja na području CJB Banja Luka, sutra 05.08.2010.godine, u vremenskim intervalima od 09:00-11:00 i 11:00-13:00 časova na većini putnih pravaca gdje je u ljetnom periodu povećana frekvencija saobraćaja, dok će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška to izvršiti i na graničnom prelazu u Gradišci.   Podjeli letaka prisustvovaće i rukovodni radnici koji će se obratiti zainteresovanim medijskim kućama.  

| Banja Luka | Srijeda, 04. avgust 2010. | Opširnije


    Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo primiće sutra, 4. avgusta 2010. godine u 11 časova austrijskog policijskog atašea u BiH Otavia Botekia, austrijskog policijskog atašea u Srbiji Arno Hutera i austrijskog policijskog atašea u Sloveniji Tomas Pepera. Tema sastanka je realizacija Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Izjave za novinare planirane su u 12 časova (Služba ministra, 5 sprat, lamela B Administrativni centar Vlade RS).  

| Banjaluka | Utorak, 03. avgust 2010. | Opširnije


            U sklopu akcije koju MUP RS, u saradnji sa EUPM-om, provodi pod nazivom „Vozite oprezno – ljetujte bezbrižno“, pripadnici policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja iz sastava CJB Doboj, tokom redovne kontrole saobraćaja, vozačima će u narednom periodu djeliti letke koji sadrže korisne savjete za bezbjednu vožnju i upozorenja za odgovorno ponašanje prema drugim učesnicima u saobraćaju.             U okviru ove akcije i pripadnici Policijske stanice Brod, sutra od 10,00 časova, na graničnom prelazu u Brodu, dijeliće letke vozačima koji se kreću ovim putnim pravcem i gdje je u ljetnom periodu povećana frekvencija soabraćaja.               Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, sutra 30.jula od 10,00 časova, tokom redovne kontrole saobraćaja, vozačima će dijeliti letke na dijelu magistralnog puta M-17 u naselju Vila, opština Doboj.             Pozivamo novinare da medijski proprate i podrže ovu akciju MUP-a Republike Srpke. Izjavu za medije, na navedenoj lokaciji,  daće komandir Policisjke stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, Dragan Sušić.

| Doboj | Četvrtak, 29. jul 2010. | Opširnije


U sklopu kampanje koju MUP RS, u saradnji sa EUPM-om, provodi pod nazivom „Ne dozvolite lopovu da ljetuje u Vašem domu“, pripadnici CJB Doboj će u ponedeljak 26. jula 2010. godine od 09,30 časova , na platou kod raskrsnice ulica Svetog Save i Nemanjine u Doboju, dijeliti letke, kojim se građani upućuju na načine zaštite lične imovine i načine ostvarivanja saradnje sa policijom u cilju sprečavanja kriminalnih radnji.Pozivamo novanere da medijski podrže kampanju MUP RS CJB Doboj. .   

| Doboj | Petak, 23. jul 2010. | Opširnije


Pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka  započinju sa realizacijom kampanje pod nazivom „Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu!“, podržanu od strane Policijske misije EU u Bosni i Hercegovini (EUPM).Cilj kampanje je da informišemo i poučimo građana kako da zaštite svoju imovinu  imajući u vidu da se provale u stanove i kuće najčešće dešavaju u vrijeme godišnjih odmora, sa konkretnim upustvima kako da postupe u takvim situacijama.Nime, na području CJB Banja Luka, tokom prvih šest mjeseci 2010.godine, evidentirano je 913 provalnih krađa ili manje za  26,3% u odnosu na isti period prošle godine, dok su evidentirane 42 krađe vozila, što je za 32,3% manje u odnosu na isti period predhodne godine.Navedena kampanja propraćena je i odgovarajućim edukativnim promotivnim materijalom-lecima koji sadrži osnovne informacije kako da građanin zaštiti svoju imovinu, te napomene o važnosti saradnje građana i policije. Ovom kampanjom ponovo apelujemo na upotrebu anonimnog telefonskog poziva na broj 122 u trenutku opažanja kriminalne aktivnosti.Na trgovima svih opština koje teritorijalno pripadaju našem Centru, sutra 23. jula 2010.godine, sa početkom u 11:00 časova, pripadnici policije izvršiće podjelu letaka, dok će rukovodni radnici odgovarati na pitanja zainteresovanih građana i medijskih kuća.  

| Banjaluka | Četvrtak, 22. jul 2010. | Opširnije


       Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje sutra, 21. jula 2010. godine akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj će učestvovati oko 310 pripadnika MUP-a RS širom Republike Srpske.                         Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće realizovana u nadležnim  zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Nevesinju, a sve sa ciljom da se pomogne bolnicama i Zavodu za tranfuzijsku medicinu RS čije su zalihe osiromašene.        Akciju pripadnika MUP-a RS podržaće i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo, načelnik Uprave policije RS Nijaz Smajlović, načelnik Uprave za kriminalističku policiju RS Gojko Vasić i načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Darko Ćulum koji će sutra, 21. jula u 10,00 časova posjetiti Zavod za transfuzijsku medicinu u Banjaluci.         

| Banjaluka | Utorak, 20. jul 2010. | Opširnije