Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Jedinica za opšti kriminalitet

Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet


Novosti


Podnešena dva izvještaja za tri krivična djela

Banja Luka | 02. 06.2020. god.

      Odjeljenje za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci dva izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela "Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" iz člana 359. KZ RS i ''Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluge'' iz člana 260 KZ RS i krivično djelo ''Prevara'' iz člana 230 KZ RS.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje" je podnešen protiv lica A.S. iz Gračanice. Navedeno krivično djelo izvršeno je na način što je osumnjičeni dana 15.02.2020. posredstvom imeila uputio prijetnje Službi predsjednika Republike Srpske.

Policijski službenici podnijeli su Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima ''Neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluge'' i ''Prevara'' je podnešen protiv N.S. iz Istočnog Sarajeva.

Navedena krivična djela su izvršena na taj način što je osumnjičeni na društvenoj mreži Fejsbuk kreirao profile ''Milanko Andjusic NB'' i ''Pavle Simovic'',  te se od 2016. godine, pa do kraja 2019. godine predstavljao kao zaposlenik ''Nove Banke'' a.d. Banja Luka i ''Addiko Banke'' a.d. Banja Luka, neovlašteno koristeći poslovno ime i znak pomenutih banaka i na taj način dovodio u zabludu lica iz inostranstva, obećavajući im zaposlenje, odnosno rad na daljinu za pomenute banke, te je u ime posredovanja za zaposlenje od više lica iz inostranstva uzimao novac.

Ovim radnjama oštećeno je 140 lica iz 41 zemlje, a ukupna šteta iznosi 21.000 KM.